Προπόνηση Τριάθλου : The Grip

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης  (Email: smartsportcoach@hotmail.com)

«Αν δεν τεστάρεις τον εαυτό σου, τότε παραμένεις στάσιμος.

Αν δεν προσπαθήσεις να πας πέρα από αυτό που μπορούσες, τότε δεν αναπτύσσεσαι και δεν βελτιώνεσαι.

Όταν έχεις δώσει το 100% που μπορούσες να δώσεις και όταν δεν έχεις τον φόβο «τι θα γίνει και εάν αποτύχω» τότε μαθαίνεις.

Τότε μπορείς να πεις ότι πραγματικά ζεις» Mark Allen

Εισαγωγή

O πιο επιτυχημένος τριαθλητής όλων των εποχών είναι δίχως αμφιβολία ο Mark Allen (ΗΠΑ) o οποίος ήταν και ίσως ο αθλητής που έκανε την πιο σκληρή προπόνηση στην εποχή του.

Η αμφισβήτηση που δέχτηκε αρχικά στην καριέρα του ως τριαθλητής και οι συνεχόμενες ήττες του στην Χαβάη ήταν ίσως η βασικότερη αιτία που ύστερα από πολύ σκληρή προπόνηση έγινε ο πιο επιτυχημένος τριαθλητής όλων των εποχών.

Εχει 90% σε βάθρα στα 15 χρόνια συμμετοχής σε επαγγελματικούς αγώνες τριάθλου και από το 1988-1990 είχε ένα σερί 20 νικών σε όλες τις αποστάσεις του Τριάθλου κάτι με το οποίο μόνο ο  μεγαλωμένος στην Νότια Αφρική- αλλά που εκπροσωποούσε το Ηνωμένο Βασίλειο –  ο “απίστευτος” Simon Lessing μπορεί να συγκριθεί. (Σημείωση : Simon Lessing & Sonja Krolik τα δύο μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν περάσει από το τρίαθλο από το 1980 έως και σήμερα)

Ο αθλητής με το ψευδώνυμο “The Grip” ήταν  ο πρώτος νικητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ολυμπαικής Απόστασης στην Avignon της Γαλλίας το 1989.

Εχει κερδίσει 10 φορές το Τρίαθλο της Νίκαιας (4χιλιόμετρα κολύμβησης, 120 χιλιόμετρα ποδηλασίας και 30 χιλιόμετρα τρεξίματος)  τότε που το τρίαθλο της Νίκαιας μαζί με το …Ironman στην Χαβάη και το Powerman του Zofingen ήταν το Grand slam του Τριάθλου….Ο ίδιος εξομολογείται ότι παρότι ο κόσμος τον γνωρίζει για τις νίκες του στην Χαβάη εκείνος θεωρεί πολύ σημαντικές τις νίκες του στην Νίκαια και μάλιστα του έχουν μείνει αξέχαστες οι δύο τιτάνιες μάχες η μία με τον Γάλλο Yves Cordier και η άλλη με τον Simon Lessing.

Φυσικά έχει 6 νίκες στο Ironman στην Χαβάη.

Εχει γεννηθεί το 1958, έχει σπουδάσει Βιολογία και ήταν παντρεμένος από το 1989 με την επίσης διάσημη τριαθλήτρια Julie Moss με την οποία χώρισαν το 2002.

Eίναι ίσως ο πιο διάσημος προπονητής Τριάθλου έχοντας την δική του επιχείρηση προπονητικών υπηρεσιών ενώ δίνει ομιλίες σε εταιρείες αναφορικά με ηγεσία, επίτευξη στόχων κ.λπ.

Η παρουσία του στην Χαβάη

Το 1982 δεν τερμάτισε τον αγώνα.

Την επόμενη χρονιά ήταν τρίτος με 9:21 ενώ το 1989 ξεκίνησε το σερί των νικών του : 1989-1990-1991-1992-1993-1995.

Καλύτερη επίδοση  8ώρες, 7 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

Η καθημερινή προπόνηση του Mark Allen

Ας δούμε πόσο χιλιόμετρα έκανε  σε καθημερινή βάση από τον Αύγουστο ως και τον Οκτώβριο οπότε και ετοιμαζόταν για το Ironman στην Χαβάη.

Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι εδώ περιγράφεται ο όγκος προπόνησης και δεν είναι προπόνηση με συνεχόμενες χαμηλής έντασης προσπάθειες. Η κολύμβηση είναι σε μέτρα ενώ η ποδηλασία  και το τρέξιμο σε χιλιόμετρα.

ΚολύμβησηΠοδηλασίαΤρέξιμο
Δευτέρα390010015
Τρίτη1908
Τετάρτη44006522
Πέμπτη380011011
Παρασκευή360014016
Σάββατο180
Κυριακή270035

Κολύμβηση

Είχε κολυμβητική υποδομή και γι’αυτό ήταν ανταγωνιστικός σε όλες τις αποστάσεις και δεν αφιέρωνε πολύ χρόνο στην κολύμβηση.

Ποδηλασία

  • Το βασικό του μότο στην ποδηλασία ήταν : «Οχι εύκολες μέρες πάνω στην σέλα»
  • Στην ποδηλασία έκανε χρονόμετρα από 16-20  χιλιόμετρο η προσπάθεια κάθε εβδομάδα ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδό του.
  • Εκανε προπόνηση με ποδηλατικά γρουπ με αλλαγές/ρολόι κάθε π.χ.20δευτερόλεπτα
  • Εκανε πολλές ανηφόρες όπου προσπαθούσε να περιλάβει σπριντ ανηφόρας. Η κυριαρχία του στην Νίκαια εξάλλου προδίδει την σημασία που είχαν οι ανηφόρες στην προπόνησή του.

Τρέξιμο

Οπως θα παρατηρήσει συνολικά είχε σχεδόν καθημερινά προπόνηση στο τρέξιμο με αρκετή ποιότητα.

Μερικά γνωστά σετ προπόνησης που έκανε ήταν :

  • 5 χιλιάρια με 400 μέτρα jogging με αυξανόμενη ένταση και ταχύτητα
  • 10 τετρακοσάρια με τα πρώτα 5 με 400 μέτρα jogging ανέμασα και τα υπόλοιπα 5 με 100 μέτρα jogging

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message