Αυτό είναι το Τρίαθλο

Μάθετε τι είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο άθλημα

Τι είναι το Τρίαθλο

Σύμφωνα με το άρθρο 1.4 της παγκόσμιας ομοσπονδίας το “τρίαθλο αποτελείται από τρία μέρη : κολύμβηση ανοιχτού νερού, ποδηλασία δρόμου και τρέξιμο σε δημόσιο  ή ανώμαλο δρόμο”

Πώς ξεκίνησε

Σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία τριάθλου (International Triathlon Union) πρώτο τρίαθλο έγινε το 1974 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Όμως αν κάποιος ανατρέξει στην βιβλιογραφία θα διαπιστώσει ότι αγώνες τριάθλου διοργανώνονταν πολύ πιο πριν.

Στην Γαλλία από το 1920 διοργανώνονται αγώνες «Τριάθλου» κάτω από διαφορετικές ονομασίες όπως : αγώνας τριών αθλημάτων  (“les trois sports”),…

Το 1934 στο Rochelle έγινε αγώνας όπου οι αθλητές κολύμπησαν 200 μέτρα ώστε να διασχίσουν το κανάλι, ποδηλάτησαν 10 χιλιόμετρα ώστε να μεταβούν από το λιμάνι στην περιοχή της  και έτρεξαν 1200 μέτρα μέσα στον στίβο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 διοργανώνονταν αγώνες Biathlon στον San Diego των ΗΠΑ. Στις του 1974 μέλοι του συλλόγου στίβου διοργανώσανε έναν αγώνα που περιελάμβανε τα εξής: 2.8 μίλια τρεξίματος, 5 μίλια τρεξίματος, ένα τέταρτο του μιλίου κολύμβησης, 2 μίλια τρεξίματος και στο τέλος ένα τέταρτο του μιλίου κολύμβησης.

To Ironman

Παρότι όλες αυτές οι διοργανώσεις αποτελούν μέρος της ιστορίας του αθλήματος, το άθλημα πήρε την σημερινή του μορφή εξαιτίας του αγώνα «Ironman» που διοργανώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1978. Σε αυτό τον αγώνα συμμετείχαν 15 άτομα. Πριν την έναρξη του αγώνα οι αθλητές έλαβαν 3 σελίδες με κανονισμούς. Ο john Collins, αξιωματικός του Ναυτικού αποφάσισε να ενώσει τους τρεις αγώνες αντοχής της Χαβάης :

  • Τον αγώνα κολύμβησης Rough water swim, 3,9 χλμ.
  • Τον αγώνα ποδηλασίας Oahu, 179 χμ
  • Τον μαραθώνιο τρεξίματος, 42,2 χλμ.

Οποίος τερμάτιζε τον αγώνα θα ονομαζόταν Ironman και ο νικητής θα κέρδιζε ένα μεταλλικό ανθρώπινο αγαλματάκι (Iron- man). Tελικά 12 από τους 15-αθλητές κατάφεραν να τερματίσουν τον αγώνα. Ο λόγος για τον οποίο o John Collins κατέληξε να διοργανώσει ένα τέτοιο αγώνα είναι οι διαμάχες διαφόρων  αθλητών του νησιού σχετικά με το ποιοι αθλητές είναι  οι καλύτεροι : οι κολυμβητές, οι ποδηλάτες ή οι δρομείς  ; Τον αγώνα κέρδισε ο Gordon Haller, ένας οδηγός ταξί,  με τον χρόνο των 11 ωρών 46 λεπτών και 58 δευτερολέπτων.

Ο αγώνας διεξήχθη και τις επόμενες χρονιές. Το 1982 ο Collins έδωσε το δικαίωμα στο ABC να μαγνητοσκοπήσει τον αγώνα. Η κάλυψη του καναλιού έδωσε δραματικό χαρακτήρα στο άθλημα και το αγώνισμα έλαβε παγκόσμια αναγνώριση. Το 1982 o αγώνας είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλής και εταιρεία  Bud Light έγινε χορηγός του αγώνα. Την ίδια χρονιά η Julie Moss, μία φοιτήτρια κολεγίου από το San Diego,  έχοντας μόνο μερικά μέτρα για να τερματίσει τον αγώνα και ήταν στην πρώτη θέση των γυναικών κατάρρευσε. Η υπεράνθρωπη και ταυτόχρονα συγκινητική της προσπάθεια τερματισμού του αγώνα μεταδόθηκε από το ABC και έτσι το άθλημα κέρδισε καινούργιους φίλους. Το μήνυμα που συνόδευσε την προσπάθεια της ήταν ξεκάθαρο : το να τερματίσεις το Ironman είναι ταυτόσημο με την νίκη. Έτσι αν κάποιος παρακολουθήσει τον τερματισμό ενός αγώνα Ironamn θα παρατηρήσει ότι όλοι πανηγυρίζουν όταν τερματίζουν, ασχέτως με την θέση που καταλαμβάνουν. Την επομένη χρονιά ο αριθμός των αθλητών που δήλωσαν συμμετοχή αυξήθηκε από τους 306 στους .

Παγκόσμια ομοσπονδία

Η ΙTU ιδρύθηκε την 1η Μαΐου του 1989 στο Avignon της Γαλλίας. Σε εκείνο το συνέδριο συμμετείχαν 37 χώρες. Την ίδια χρονιά και στο ίδιο μέρος, στις Αυγούστου έγινε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα τριάθλου με την συμμετοχή 700 αθλητών από χώρες. Σύμφωνα με το καταστατικό της, παράγραφος 1.1, έχει τους εξής στόχους :

Να υποστηρίξει τα ιδανικά, σκοπούς και αρχές του Ολυμπιακού κινήματος και να διασφαλίσει την εισαγωγή του Αθλήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Να προωθήσει και να αναπτύξει το άθλημα του Τριάθλου, Διάθλου, και τα συσχετιζόμενα σύνθετα αθλήματα (multi sport) ανά τον κόσμο.

Να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εθνικών ομοσπονδιών.

Να βοηθήσει τις εθνικές ομοσπονδίες να οργανωθούν και να αναγνωρισθούν από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και από τα εθνικά συμβούλια/ συνομοσπονδίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν αποφασιστικά βήματα και έτσι φτάσαμε στις 16 Σεπτεμβρίου 2000 όπου το τρίαθλο άνοιξε την Ολυμπιάδα του Σϊδνευ.

Written by