«Εκανα εξετάσεις αίματος και είμαι ΟΚ»…ή μήπως όχι;

Editorial.

Αφορμή για το σημερινό editorial ήταν συνομιλίες που είχα πρόσφατα με αθλητές και φίλους της ιστοσελίδας αναφορικά με την ανυπαρξία καλά εκπαιδευμένων ιατρών που μπορούν να παρακολουθήσουν ολιστικά έναν αθλητή/ -τρια.

Αυτή την στιγμή, δηλαδή το 2013, δεν υπάρχει έδρα αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και με εξαίρεση μετρημένους στα δάχτυλα ιατρούς – διαφόρων ειδικοτήτων- συνήθως ορθοπαιδικών δεν υπάρχουν ιατροί που να  μπορούν να δώσουν χρήσιμες ιατρικές συμβουλές σε έναν αθλητή.

Ο κάθε αθλητής/ -τρια έχει ανάγκη να έχει ολοκληρωμένη ιατρική παρακολούθηση έχοντας τον προσωπικό ιατρό ο οποίος θα γνωρίζει πολύ καλά ή θα έχει άμεση πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του αθλητή/ -τρια – για την ώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα- και θα μπορεί να παρακολουθεί συνολικά, ή ολιστικά είναι η πιο σωστή ίσως έκφραση τον/ την αθλητή/-τρια.

Ακόμα και οι ιατρικές εξετάσεις που κάνουν οι αθλητές τις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν μεγάλη αξία. Ετσι ακούμε αθλητές να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις και να ισχυρίζονται ότι είναι υγιείς και καλά σωματικά και έτοιμοι για σκληρή προπόνηση ή αγώνες.

Φυσικά αγνοούν ότι τα όρια που υπάρχουν στις αιματολογικές εξετάσεις είναι απλές πληθυσμιακές καμπύλες Gauss και ότι τα όρια των δεικτών για κάθε αθλητή δεν μπορούν να ταυτίζονται με αυτές τις καμπύλες Gauss. Τα όρια των δεικτών ιδίως αυτών που σχετίζονται με την απόδοση των αθλητών/ -τριών ή αποτελούν δείκτες κόπωσης θα πρέπει να είναι πιο στενά και πιο προσωποιημένα υπολογισμένα.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message