Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια : H αχίλλειος πτέρνα!

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης. Ενα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση & επιμόρφωση των αθλητών πάνω σε θέματα υγείας είναι ότι οι ιατροί συνήθως μιλάνε με ιατρικούς όρους και έτσι οι αθλητές, πόσο μάλλον οι νεαροί αθλητές, δεν καταννοούν την ουσία του θέματος. Εκεί είναι ο ρόλος των αθλητικών συντακτών και κυρίως των προπονητών να εξηγήσουν στους γονείς και τους αθλητές με απλά λόγια τα ιατρικά ζητήματα.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει αποδέκτες ειδήσεων για αιφνίδιο θάνατο αθλητών. Ο θάνατος ενός αθλητή υψηλού επιπέδου λόγω ανακοπής της καρδιάς του απασχολεί ένοτνα τα μέσα ενημέρωσης όμως πέρα από την περιγραφή της είδησης δεν υπάρχει συνέχεια στο φαινόμενο.Δεν επιχειρείται με απλά λόγια να επεξηγήσουν το πρόβλημα και να δώσουν κατευθύνσεις σε αθλητές και γονείς. Ετσι πέρα από το να μαθαίνουμε για τον αιφνίδιο θάνατο κάποιων αθλητών δεν μαθαίνουμε κάτι περισσότερο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ισχύει για την υπερτροφική καρδιοπάθεια είναι ότι είναι ασυμπτωματική αρκετές φορές, δηλαδή δεν υπάρχουν συμπτώματα που να μας προειδοποιήσουν. Με λίγα λόγια το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι το σταμάτημα της καρδιάς. Μία φορά αρκεί για να επέρθει ο θάνατος.

Αυτό είναι κάτι που ίσως δεν υπάρχει στην απλή  λογική πολλών ανθρώπων  ότι δηλαδή υπάρχουν παθήσεις που δεν προειδοποιούν. Ετσι ένας φαινομενικά υγιής νεαρός αθλητής μπορεί να κινδυνεύει με ανακοπή λόγω της πάθησης και αυτός και οι γονείς του να είναι σίγουροι ότι τίποτα δεν συμβαίνει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε κληρονομικά αιτία, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται και σε συγγενείς του ασθενή. Σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορεί να εντοπισθεί κληρονομική προδιάθεση και πιθανολογείται πρώτη μετάλλαξη στον ασθενή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται άλλοτε σε νεαρή  ηλικία και άλλοτε σε αρκετά μεγαλύτερη.

Συνήθως ο ιατρός κατά την κλινική εξέταση εντοπίζει ένα συστολικό φύσημα στο οποίο εάν δεν δώσει συνέχεια, θεωρώντας το «αθώο» υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Πρακτικά τί πρέπει να κάνουμε απλά και πρακτικά:

Να μην θεωρούμε τους εαυτούς μας άτρωτους και να επισκεπτόμαστε σε ετήσια βάση τον καρδιολόγο μας και ανάλογα με τις οδηγίες του να κάνουμε (συνήθως κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια) υπερηχογράφημα καρδιάς και τεστ κόπωσης.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Συντακτική ομάδα TriathlonWorld.gr & προπονητική ομάδα Smart sport (Email : info@triathlonworld.gr)

Hypertrophic_Cardiomyopathy_Dia

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message