Σκι αντοχής : περιγραφή αθλήματος

 

 

Οι αγωνιστικές τεχνοτροπίες (στυλ)

 

Αν και το σκι Αντοχής ήταν πολύ δημοφιλές στη Β. Ευρώπη σαν μέσο μετακίνησης και κυνηγιού περισσότερο από 4000 έτη, πολύ μικρή πρόοδος είχε σημειωθεί στην τεχνική μέχρι το 19ο αιώνα. Δύο γεγονότα σημάδεψαν την ραγδαία ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλήματος: (α) Την ίδρυση στη Νορβηγία του Christiana ski club το 1877, όπου άρχισε να οργανώνει αθλητικούς αγώνες  και  (β) τις δύο αποστολές στη Γροιλανδία από τον Σουηδό Nordenskjold (1883)  και τον Νορβηγό Nansen (1888). Από πλευράς τεχνικής η εξέλιξη υπήρξε πρώτα στον εξοπλισμό που άρχισαν οι χιονοδρόμοι να χρησιμοποιούν πλέον δύο μπαστούνια και δύο πέδιλα στο ίδιο ύψος. Ενώ στο διαγώνιο διασκελισμό και τη διπλομπαστουνιά προστέθηκε και η διπλομπαστουνιά με βηματισμό.

Από τότε μέχρι τη δεκαετία του ’80 η κλασική τεχνική ήταν η τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές στους αγώνες. Το σκέιτ με τη σημερινή μορφή του χρησιμοποιήθηκε για πρώτη στις αρχές τις ίδιας δεκαετίας από Αμερικανούς αθλητές (Β. Koch). Μέχρι τότε το σκέιτ στο ένα πόδι καθώς και το ψαροκόκαλλο με τη φάση του γλυστρίματος ήταν οι πιο δημοφιλείς τεχνικές σκέιτ.

Από τo 1985 άρχισε να χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους αθλητές στους διεθνείς αγώνες. Την ίδια χρονιά, μετά από μία περίοδος έντονων διαφωνιών και διαβουλεύσεων, η διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (FIS) αποφασίζει – πολύ σωστά – να χρησιμοποιήσει και τις δύο τεχνικές ή πιο σωστά τεχνοτροπίες (στυλ). Σήμερα η ελεύθερη τεχνική μαζί με την κλασσική τεχνική είναι οι δύο επίσημες τεχνικές στο Σκι Αντοχής και μοιράζονται 50-50% όλους τους επίσημους διεθνείς αγώνες.

 

Αγώνες – αγωνίσμσατα

 

Πίνακας Ι. Ολυμπιακά αγωνίσματα

 

ΑΝΤΡΕΣ

Απόσταςη (χλμ)

Τεχνική (Στυλ)

Τρόπος εκκίνησης

Sprint

Ελεύθερη

Διαλειμματική, ομάδες

15 km

Κλασσική

Διαλειμματική ανά 30″

15 / 15 km Pursuit

Κλασσική/ ελεύθερη

Ομαδική

50 km

Ελεύθερη

Ομαδική

4×10 km Σκυτάλη

2 κλασσική – 2 ελεύθερη

Ομαδική

ομαδικό sprint

Κλασσική

Ομαδική

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Απόσταςη (χλμ)

Τεχνική (Στυλ)

Τρόπος εκκίνησης

Sprint

Ελεύθερη

Διαλειμματική, ομάδες

10 km

Κλασσική

Διαλειμματική ανά 30″

7,5 / 7,5 km Pursuit

Κλασσική/ ελεύθερη

Ομαδική

30 km

Ελεύθερη

Ομαδική

4×5 km Σκυτάλη

2 κλασσική – 2 ελεύθερη

Ομαδική

  ομαδικό sprint

Κλασσική

Ομαδική

 

Περιγραφή ολυμπιακών αγωνισμάτων

 

Η σειρά εκκίνησης των αθλητών με διαλειμματική ή ομαδική καθορίζεται ύστερα από κλήρωση ή με βάση τους βαθμούς FIS του κάθε αθλητή στη σύσκεψη αρχηγών.

Διαλειμματική εκκίνηση

Η ατομική διαλειμματική εκκίνηση του κάθε αθλητή γίνεται κάθε 15 ή 30 δεύτερα. Στα αγωνίσματα με διαλειμματική εκκίνηση νικητής είναι ο/η αθλητής/τρια με τον καλύτερο χρόνο. Η σειρά εκκίνησης των αθλητών με διαλειμματική καθορίζεται ύστερα απο κλήρωση στη σύσκεψη αρχηγών  Μπορούν ανάλογα με τις συνθήκες να γίνουν κάθε 10 ή 15 sec.

Η διαδικασία εκκίνησης είναι οι ακόλουθη: 10 “ πριν την εκκίνηση υπάρχει προειδοποίηση, στα τελευταία 5” αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση  με:: “5-4-3-2-1” , “πάμε”.

Ομαδική εκκίνηση

Οι αθλητές ξεκινούν όλοι μαζί. Στις ομαδικές εκκινήσεις νικητής/τρια είναι ο/η αθλητής/τρια που θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού. Η διαδικασία εκκίνησης είναι ως εξής: 1 min πριν την εκκίνηση οι αθλητές καλούνται στη γραμμή αφετηρίας, 30 secm μετά τη γραμμή αφετηρίας, σταματά και επαναφέρει τους αθλητές στη γραμμή αφετηρίας.     γίνεται πληροφόρηση, δίνεται το σύνθημα “έτοιμοι” “πάμε” ή πυροβολισμός. Αν υπάρχει λανθασμένη εκκίνηση, ο κριτής που στέκεται 100

Τα πρώτα 100 m κανείς αθλητής δεν επιτρέπεται να βγει έξω από το διάδρομο του.

Sprint (ταχύτητα)

Χωρίζεται σε δύο φάσεις τους προκριματικούς και τους τελικούς. Στην προκριματική φάση αγωνίζονται οι αθλητές με διαλειμματική εκκίνηση. Οι 8 ή 16 ή 32 πρώτοι αθλητές αγωνίζονται στους τελικούς σε προκαθορισμένες ομάδες (με βάση τον προκριματικό αγώνα) των δύο ή τεσσάρων ή πέντε αθλητών. Οι δύο νικητές κάθε προκριματικής σειράς προκρίνονται στον επόμενο γύρο. Ο νικητής του τελικού γύρου είναι ο νικητής του αγώνα.. Η απόσταση πρέπει να είναι από 1-1,4 χλμ. για τους άντρες και 0,8-1,2 για τις γυναίκες.

Pursuit  (καταδίωξη)

Οι αθλητές ξεκινούν όλοι μαζί με ελεύθερη τεχνική. Στη μέση του αγώνα οι αθλητές αλλάζουν υλικά και συνεχίζουν με διαφορετική τεχνοτροπία (τεχνική κλασσική). Νικητής/τρια είναι ο/η αθλητής/τρια που θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού.

 Σκυταλοδρομία 4Χ10 ή 5 χλμ.

Έχουμε 4 σειρές αθλητών για κάθε ομάδα. Οι δύο πρώτες σειρές αθλητών/τριών αγωνίζονται με κλασσική τεχνική και οι 3 και 4 σειρές αθλητών/τριών με ελεύθερη τεχνική. Ξεκινούν με ομαδική εκκίνηση οι αθλητές / τριες της πρώτης σειράς.

Στις σκυταλοδρομίες η αλλαγή των αθλητών γίνεται στην ζώνη αλλαγής. Η αλλαγή είναι έγκυρη όταν ο αθλητής αγγίξει με το χέρι του οποιοδήποτε σημείο του σώματος του συναθλητή του.

Ομαδικό σπρίντ (team sprint)

Έχουμε 2 σειρές αθλητών για κάθε ομάδα. Και οι δύο πρώτες σειρές αθλητών/τριών αγωνίζονται με κλασσική τεχνική. Ξεκινούν με ομαδική εκκίνηση οι αθλητές / τριες της πρώτης σειράς. Κάθε αθλητής / τρια διανύει την αγωνιστική απόσταση 3 φορές.   Η απόσταση πρέπει να είναι από 1-1,4 χλμ. για τους άντρες και 0,8-1,2 για τις γυναίκες.

Η αλλαγή της σκυτάλης των αθλητών γίνεται στην ζώνη αλλαγής. Η αλλαγή είναι έγκυρη όταν ο αθλητής αγγίξει με το χέρι του οποιοδήποτε σημείο του σώματος του συναθλητή του.

 

Πηγή : www.eox.gr

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message