Αύγουστος : Μήνας Διακοπών ή ευκαιρία για προπόνηση ;

Καλοκαιρινές προπονήσεις για τις «Σιδερένιες Γυναίκες» (Iron Ladies)

Αύγουστος : Μήνας Διακοπών ή ευκαιρία για προπόνηση σε μία άδεια πόλη;

Η Αθήνα αδειάζει και το μυαλό των περισσοτέρων είναι στις καλοκαιρινές τους διακοπές και σε «αποδράσεις» σε παραλίες, νησιά και εξοχικά. Αυτό όμως δεν ισχύει για αρκετούς αθλητές και αθλήτριες, «επαγγελματίες» και ερασιτέχνες καθώς η πανδημία έχει μεταφέρει τους αγώνες από την άνοιξη και το καλοκαίρι για το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο & Νοέμβριο του 2020.
Παρά τις δυσκολίες εύρεσης αθλητικών εγκαταστάσεων (οι περισσότερες δημοτικές εγκαταστάσεις όπως κολυμβητήρια και γήπεδα στίβου είναι μη προσβάσιμες/ δεν λειτουργούν τον Αύγουστο) οι «σιδερένιοι» αθλητές και αθλήτριες – όπως ονομάζονται οι αθλητές και αθλήτριες Τριάθλου- συνεχίζουν τις καθημερινές τους προπονήσεις με το μυαλό τους στους αγώνες του φθινοπώρου.
Ανεξάρτητα από τους αγώνες οι Τριαθλητές δεν μπορούν να φανταστούν την καθημερινότητά τους χωρίς να κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο.
Το Τρίαθλο είναι ολυμπιακό άθλημα ξεκινώντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ από το 2000 και αποτελεί ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα σε όλο το Δυτικό κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξή του στην Ελλάδα : Ιδιώτες διοργανωτές, ειδικός τύπος (ιστοσελίδες και περιοδικά), ιδιωτικές ομάδες (Iron Teams), Χορηγοί κ.λπ. Πλέον κλείνει 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα και συνεχώς αναπτύσσεται. Πολλοί μιλούν για το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στην Ελλάδα και για το άθλημα που αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αθλητικού τουρισμού.
H καλύτερα οργανωμένη ομάδα Τριάθλου στην ομάδα (Athens Triathlon Team) που έχει τις περισσότερες επιτυχίες στους αγώνες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες -ιδίως στις γυναίκες- ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την προσθήκη νέων αθλητριών.
Η Αγγελική Χαμτζίδου, που είναι η πρώτη Ελληνίδα που ασχολήθηκε συστηματικά με το Τρίαθλο ξεκινώντας το 1991 επέστρεψε στην Ελλάδα από την Γιούτα των ΗΠΑ και εντάχθηκε στην ομάδα.
Η ελληνοαυστριακή Elena Weiss, γεννημένη στην Αυστρία, επίσης εντάχθηκε στην ομάδα πριν ένα μήνα και έχει ξεκινήσει προετοιμασία με τις υπόλοιπες αθλήτριες .

Ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Ψαρέλης ανέφερε σχετικά με τις νέες προσθήκες αλλά και την εντυπωσιακή αφοσίωση των αθλητριών στην προπόνηση τους, ιδιαίτερα στον κατεξοχήν μήνα των διακοπών : «Καλωσορίζουμε στην ομάδα μας δύο εξαιρετικές αθλήτριες. Είναι μεγάλη χαρά και συγκίνηση να προπονώ την Αγγελική Χαμτζίδου– 28-29 χρόνιά μετά από την περίοδο που ήμασταν συναθλητές στα πρώτα βήματα του Τριάθλου στην Ελλάδα. Εύχομαι η επιστροφή της στην Ελλάδα και η παρουσίαση της να εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με το άθλημά μας. Επίσης θα ήθελα να καλωσορίσω στην ομάδα την Ελενα Weiss που από τις πρώτες προπονήσεις που έχει κάνει μαζί μας είμαστε όλοι πολύ εντυπωσιασμένοι. Παρότι προέρχεται από άλλα αθλήματα, έχει τον τέλειο σωματότυπο για το τρίαθλο και περιμένουμε να έχει μία εντυπωσιακή βελτίωση. Έχουμε αθλήτριες που προέρχονται και έχουν ζήσει σε διαφορετικά μέρη όλου του κόσμου και έχουν δημιουργήσει μία μοναδική αθλητική κουλτούρα. Για την αφοσίωση των αθλητριών μας στην προπόνηση δεν υπάρχουν λόγια. Είναι απόλυτα αφοσιωμένες στους αθλητικούς τους στόχους και αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν και γι’αυτό δεν θεωρούν ως θυσία να κάνουν εντατική προπόνηση τον Αύγουστο/ στις διακοπές τους».

Τί είναι αυτό που παρακινεί όλες αυτές τις αθλήτριες να προπονούνται καθημερινά σε ένα τόσο απαιτητικό και μέχρι τώρα ανδροκρατούμενο άθλημα ;
Τί είναι αυτό που ωθεί αυτές τις ιδιαίτερες γυναίκες να προπονούνται καθημερινά μέσα στο καλοκαίρι κάτω από υψηλές θερμοκρασίες;
Τί είναι τελικά αυτό που ονομάζεται τριαθλητικός τρόπος ζωής (Triathlon Life);

Ρωτήσαμε μερικές από τα αθλήτριες της Athens Triathlon Team να μας μεταφέρουν τα κίνητρά μας και ίσως να εμπνεύσουν και άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και ίσως με το Τρίαθλο.
Η Νικήτρια της γενικής κατάταξης στο τελευταίο τρίαθλο ολυμπιακής απόστασης για το 2019 στο Σχινιά Κατερίνα Παπαιωάννου μας εξηγεί τι σηματοδοτεί για εκείνη ο Αύγουστος και γιατί το Τρίαθλο είναι τρόπος ζωής : «Για μένα ο Αύγουστος είναι ένας μήνας «δυναμικής παύσης», όπου μπορώ να συγκεντρώσω το μυαλό μου, να επαναπροσδιορίσω τους στόχους μου και να εκτιμήσω το πού βρίσκομαι και πού θέλω να πάω. Ίσως να μοιάζει εκκεντρικό, το να καθορίζει κανείς τη χρονιά του με βάση τον αθλητικό του προγραμματισμό κι αυτό να απωθεί κάποιους – ειδικά τις γυναίκες, όντας διστακτικότερες – που θεωρούν ότι δεν έχουν αγωνιστικές βλέψεις. Στην πραγματικότητα το τρίαθλο δεν είναι οι αγώνες, αλλά η καθημερινότητα. Είναι η καθημερινή ενασχόληση με τη βελτίωσή μας σε όποιο σημείο κι αν βρισκόμαστε, ο χρόνος με τους συναθλητές μας, η εναλλαγή αθλημάτων. Το επίπεδο δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η νίκη απέναντι στην αδράνεια».


Η ομογενής αθλήτρια από την Ζιμπάμπουε και καταγωγή από την Λήμνο Αθηνά Ψευτούδη μας δήλωσε επικοινωνώντας μαζί μας στα αγγλικά : “Όλοι συνδέουμε τους μήνες του καλοκαιριού, ειδικά τον κατεξοχήν μήνα των διακοπών τον Αύγουστο ως μήνα ανάπαυσης, χαλαρώνοντας και ξαναγεμίζοντας τις μπαταρίες μας. Για εμάς τους ερασιτέχνες αθλητές στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον μήνα – όπου οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις μας μειώνονται -για να κάνουμε λίγο περισσότερη προσπάθεια/ προπόνηση από το συνηθισμένο για να βελτιώσουμε τις αθλητικές μας δεξιότητες και την φυσική μας κατάσταση και να εργαστούμε με τον προπονητή μας στην βελτίωση κάποιων προπονητικών παραμέτρων, π.χ. την τεχνική μας. Για παράδειγμα φέτος το καλοκαίρι ακολούθησα ένα κολυμβητικό bootcamp για τριαθλητές διάρκειας 3 εβδομάδων, το οποίο απαιτούσε να ξυπνάω καθημερινά στις 6:00 για να είμαι μέσα στο νερό στις 7:00. Για εμένα ήταν το απόλυτο τεστ Δέσμευσης απέναντι στην αθλητική μου ενασχόληση. Για μένα, το να κάνω το τρίαθλο δεν είναι απλώς μια φυσική πρόκληση σε καθημερινή βάση, αλλά κυρίως μία νοητική.”


Η Αγγελική Χαμτζίδου μας ανέφερε και εκείνη με τη σειρά της τι σηματοδοτεί για εκείνη ο Αύγουστος : “ Ο Αύγουστος μπορεί να είναι ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών αλλά πάντα θεωρούσα ότι είναι ο καλύτερος μήνας για νέα ξεκινήματα δεδομένου ότι σου δίνει τη δυνατότητα να εντάξεις κάτι που αγαπάς στην καθημερινότητα σου, πριν ξεκινήσει ο κυκεώνας των υποχρεώσεων του Σεπτέμβριου. Εξάλλου ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον όρο « διακοπές». Για εμένα σημαίνει ότι σταματάω καθετί που μου προκαλεί στρες και ασχολούμαι με πράγματα που μου δίνουν χαρά και ικανοποίηση. Μέσα σε αυτά είναι και η αερόβια άσκηση και κυρίως το κολύμπι, το τρέξιμο και η ποδηλασία. Για εμένα η αφετηρία δεν έχει καμία σημασία. Μπορεί κάποια γυναίκα να ξεκινήσει από το μηδέν χωρίς καμία εμπειρία σε κανένα άθλημα. Σημασία έχει η διαδρομή. Να βλέπεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται και να βελτιώνεται ψυχικά και σωματικά. Άλλωστε όταν μπορείς να ανταπεξέλθεις και να βελτιώνεσαι σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα το μέσα σου γιγαντώνεται και νιώθεις δυνατός να ανταπεξέλθεις σε κάθε δυσκολία”.


Η Ελίνα Λιάνη, που έχει ήδη συμπληρώσει 6 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ομάδα μας και έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γυναικείας ομάδας της Athens Triathlon Team μας εξηγεί τα προσωπικά της αθλητικά κίνητρα : «Αυτό που με παρακινεί να αθλούμαι ακόμα και στις διακοπές μου, με τον έναν ή άλλον τρόπο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον τρόπο ζωής που έχω επιλέξει. Δηλαδή και στις διακοπές μου θα φάω θα κοιμηθώ άρα θα αθληθώ. Ο αθλητισμός αποτελεί πλέον βασική ανάγκη. Όπως απολαμβάνω ένα ωραίο φαγητό, όπως απολαμβάνω τον ύπνο, έτσι απολαμβάνω και την προπόνηση. Δεν χρειάζομαι στόχους και αγώνες για να με παρακινήσουν να αθληθώ. Αθλούμαι γιατί μου αρέσει. Όταν στις διακοπές δεν υπάρχει δυνατότητα για προπόνηση σε μορφή τριάθλου προσπαθώ να βρω άλλους τρόπους άθλησης. Ακόμα και να αργήσουν οι αγώνες, όσο είμαι καλά, θα κάνω προπόνηση σα να προετοιμάζομαι για αυτούς.».


Συνομιλήσανε με την Elena Weis αγγλικά, γλώσσα που νοιώθει πιο άνετα και μας είπε: “ Στο Τιρόλο, το μέρος της Αυστρίας που μεγάλωσα, η άσκηση είναι μέρος της ζωής. Στην παιδική μου ηλικία κάναμε σκι και παγοδρομία το χειμώνα και το καλοκαίρι ορειβασία, κολύμπι και ιστιοπλοΐα στις λίμνες. Ζω στην Ελλάδα τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Όταν οι θερμοκρασίες γίνονται πολύ ζεστές προπονούμαι νωρίς το πρωί. Η μέρα μου ξεκινά με μια προπόνηση για τρέξιμο ή ποδήλατο, που με κάνει να νιώθω θετική ενέργεια. Αυτό δεν διαταράσσει την οικογενειακή μου ζωή καθώς οι προπονήσεις μου γίνονται νωρίς, επομένως είμαι ελεύθερη να κάνω άλλα πράγματα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην προπονηθώ, καθώς είναι εύκολο να φέρω ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο ή μαγιό στις διακοπές”.

athens triathlon team elena weiss
athens triathlon team elena weiss

Η γνωστή αθλητικογράφος Γκρέτα Λυμπεροπούλου και πολύ πλέον έμπειρη τριαθλήτρια -που έχει συμπληρώσει πάνω από 6 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ομάδα- μας εξήγησε τη σημασία που έχει το Τρίαθλο στη ζωή της αναφέροντας χαρακτηριστικά: « Για μένα προσωπικά το τρίαθλο -που ουσιαστικά εκφράζει τον αθλητισμό στη ζωή μου- είναι το «πρότελευταίο» πράγμα που θα βγάλω από την καθημερινότητά μου, όσο φορτωμένο κι αν είναι το πρόγραμμά μου. Με βοηθάει να τα βγάζω πέρα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε όλους τους υπόλοιπους ρόλους μου». Αναφορικά με την θέση που έχει η άθληση στις διακοπές αναφέροντας: «Στις διακοπές τα …διακόπτω όλα εκτός από την άθληση. Αυτή είναι το οξυγόνο μου και η ανάγκη μου για αυτήν είναι αδιάκοπη.

Written by