Τί είναι το τρίαθλο;

Τί είναι το τρίαθλο;

Το Τρίαθλο περιλαμβάνει τα αθλήματα της κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος σε συνεχόμενη ροή, συνήθως με αυτή τη σειρά. Ενδιάμεσα υπάρχουν δύο ζώνες αλλαγών, ο χρόνος ολοκλήρωσης των οποίων περιλαμβάνεται στο χρόνο τερματισμού του αθλητή και αποτελεί επίσης παράγοντα που επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Πως δημιουργήθηκε το τρίαθλο;

Παρότι τη δεκαετία του 1920 και 1930 υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για τη διοργάνωση αγώνων τριάθλου στη Γαλλία (αγώνες με την ονομασία “Les Trois Sports”) επίσημα και σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου ο πρώτος αγώνας Τριάθλου έγινε στο Σαν Ντιέγκο το 1974. Σε λίγα μόλις χρόνια το άθλημα κατάφερε να αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο και το 1989 έγινε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ολυμπιακής/ κλασσικής απόστασης (1500 μέτρα κολύμβησης, 40χλμ ποδηλασίας και 10χλμ τρεξίματος) στην Αβινιόν της Γαλλίας. Το 1994 στην ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποφασίστηκε η επίσημη ένταξή του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων

H εντυπωσιακή ανάπτυξη του Τριάθλου στον δυτικό κόσμο

Οι περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το τρίαθλο βρίσκεται στις θέσεις στις λίστες με τα αθλήματα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη αναφορικά με τον αριθμό των αθλητών που το εξασκούν. Όμως το ερώτημα είναι πως έγινε αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη; “Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι παρά την φανερή σχέση με τα τρία αθλήματα – δηλαδή κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο- το τρίαθλο έχει αναπτυχθεί ανεξάρτητα ως άθλημα. Κατά αυτό τον τρόπο το Τρίαθλο δεν υπόκειται στις ίδιες περιοριστικές πιέσεις και παραδόσεις όπως τα αθλήματα από τα οποία προκύπτει. Όπως και άλλα αθλήματα το τρίαθλο έχει ένα εύρος οργανισμών οι οποίοι το υποστηρίζουν όπως ταξιδιωτικά γραφεία, χορηγούς, προμηθευτές αθλητικού εξοπλισμού κ.λπ.(Phillips P, Newland B, 2014)

To Τρίαθλο στην Ελλάδα

Το Τρίαθλο εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1990. Είναι ένα άθλημα που ταιριάζει με την αθλητική κουλτούρα της Ελλάδας: Ήλιος & Νερό.

Επειδή τα ομαδικά αθλήματα (κυρίως ποδόσφαιρο και μπάσκετ) κυριάρχησαν και κυριαρχούν τηλεοπτικά χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ώστε να το μάθουν οι Έλληνες.

Η ένταξη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ανάπτυξη των Διεθνών Αλυσίδων Ironman-Challenge-Xterra καθώς και οι χρόνιες προσπάθειες όσων αγαπάμε το άθλημα το έχουν κάνει αρκετά γνωστό στο ευρύ κοινό.

H οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 άλλαξε τον τρόπο ζωής των Ελλήνων οι οποίοι αναθεώρησαν την φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής τους κατανοώντας ότι η άθληση είναι σημαντικός πυλώνας ενός καλού επιπέδου ζωής. Το τρέξιμο έγινε Lifestyle και αγώνες τρεξίματος όλων των αποστάσεων και σε όλες τις μορφές εδάφους αναπτύχθηκαν σε όλη των Ελλάδα. Περισσότεροι από 900 αγώνες τρεξίματος σε δρόμο ή βουνό διοργανώνονται κάθε χρόνο πλέον στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη του τρεξίματος βοήθησε την ανάπτυξη της ποδηλασίας, της κολύμβησης και του τριάθλου. Οι άνθρωποι είχαν και έχουν την ανάγκη να γυμναστούν σε φυσικό περιβάλλον. Η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος για προπόνηση και αγώνες Τριάθλου όλο το χρόνο. Μπορείς να κολυμπήσεις στη Θάλασσα 365 μέρες το χρόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που κολυμπούν στην θάλασσα ακόμα και χωρίς wetsuit το χειμώνα. Σπάνια θα υπάρξει ημέρα που η βροχή ή το κρύο δε θα σου επιτρέψει να κάνεις ποδήλατο στο δρόμο.

Υπάρχει ένα τραγούδι που λέει «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ» και μάλλον αυτό είναι η αλήθεια.

Παρότι σε υψηλό επίπεδο το ελληνικό τρίαθλο δεν έχει να παρουσιάσει επιτυχίες -και μάλλον αυτό οφείλεται στο ότι δεν στηρίχθηκε από την πολιτεία σε επίπεδο πρωταθλητισμού – ιδιαίτερα στην Αθήνα είναι αρκετά ανεπτυγμένο. Κάθε Σάββατο και Κυριακή η παραλιακή οδός είναι γεμάτη με ποδηλάτες, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι τριαθλητές.

Triathlon Lab Athens

Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathlonlab.gr

Mobile : 6937170260

www.triathlonlab.gr

www.triathloworld.gr

Προπόνηση Τριάθλου
Προπόνηση Τριάθλου

Written by